Moeten nederlandse militairen in Irak blijven?

Na Dave Steensma is Jeroen Severs de tweede nederlandse militair die in Irak bij een aanslag om het leven is gekomen. Het overlijden van Severs doet in Nederland de discussie weer oplaaien of nederlandse militairen wel in Irak moeten blijven.

Ik kan mensen begrijpen die zeggen dat wij ons moeten terugtrekken maar ik ben het er niet mee eens. Toegegeven, ik was tegen het uitbreken van de oorlog. Deze oorlog is begonnen onder valse voorwendselen waarbij het publiek wereldwijd is misleid ter meerdere eer en glorie van slechts één man: George Walker Bush.

Natuurlijk ben ook ik blij dat de wereld is verlost van Saddam Hoessein maar de taferelen die wij nu in Irak zien waren ooit de reden dat Bush sr. niet verder ging dan de grens. Probleem is dat de irakese bevolking verre van eensgezind is en dat ook toen al een burgeroorlog dreigde. De huidige situatie laat zien dat die inschatting destijds een goede is geweest.

Echter is dit alles mosterd na de maaltijd en zullen we op de best mogelijke wijze met deze situatie om moeten gaan. Die huidige situatie is dat het er voor de irakese bevolking nu niet bepaald beter op is geworden. Onder Saddam was het gevaar bekend en wist men hoe men uit de problemen moest blijven. Heden ten dage ligt het gevaar op elke straathoek en laat het zich vaak niet meer herkennen. Burgers leven in angst en hun situatie wordt al niet verbeterd door een gebrek aan voedsel, water, medicijnen en andere levensbehoeften.

Nederlandse militairen hebben tot nog toe zeer goed werk geleverd in de regio waar zij gestationeerd zijn en de burgerbevolking daar vertrouwd hen. Mijns inziens is hun rol daar nog niet uitgespeeld. Wij mogen de irakese bevolking nu niet in de steek laten ondanks dat hierbij blijkbaar nederlandse slachtoffers moeten vallen. Deze risico’s waren bekend voordat men deze missie begon en het zou van slecht inschattingsvermogen getuigen hier nu op terug te komen.

Wel ben ik blij met het feit dat de regering heeft besloten extra troepen en materieel te sturen ter ondersteuning en bescherming van de al aanwezige troepen.

Advertenties

Over Mike
Stapelgek op mijn Roosje en op onze lieve Quincy. Autosportfanaat. Gek op fotografie. Beetje raar maar wel.... nou ja, vul zelf maar in.

11 Responses to Moeten nederlandse militairen in Irak blijven?

 1. Roosssie says:

  Tuurlijk hoort het bij het beroepsrisico, en dat is ook niet de reden om te vertrekken. Maaaar wat doen we daar nu nog?, volgens mij is er geen gegronde reden dat het nuttig is om daar schietschijf te blijven spelen! Dus, van mij mogen ze lekker naar huis.

 2. CliniClown says:

  Van mij mogen ze per direct huiswaards keren en hoeven ze niet langer daar met gevaar voor eigen leven het doel van meneer bush na te streven, wat dat is als je het mij vraagt de enige rede die geld!

 3. Mickey S. says:

  Nee da’s niet waar. Ze zitten daar toch om de burgerbevolking te helpen en te beschermen. Vergeet niet dat het pecentage terroristen zeer klein is. Dit soort mensen MAG niet winnen.

 4. Roosssie says:

  Die mensen willen helemaal niet door ons geholpen worden!

 5. Mickey S. says:

  De meesten wel. Wat je op tv ziet zijn de excessen en uitzonderingen. De nederlandse militairen hebben veel contact met de plaatselijke bevolking en zijn best populair.

 6. Ejxe9e says:

  Nooit geweten dat die W voor Walker staat. Toch geen familie van Johnny…….? 😉

 7. Mickey S. says:

  Hahahaha, ik zal het hem eens vragen. 😀

 8. X11 says:

  Met pijn in mijn hard moet ik toch mickey gelijk geven, nu weg gaan zou slechter zijn als daar blijven.
  In die regio van Irak wordt goed werk door onze jongens gedaan, helaas dreigt er een burgeroorlog.
  Het enigste wat de regering nu moet doen is inderdaad meer wapens en een breeder mandaat, tevens, en dat vind ik het allerbelangrijkste, naukeurig de situatie in de gaten houden en op tijd besluiten om ze weg te halen.
  Als het echt een burgeroorlog wordt…wegwezen daar hebben we niets mee te maken, laat dat de veroorzakers maar oplossen.

 9. Mickey S. says:

  Er gaan twee pelotons infanterie heen, extra materieel en… jawel, men wil de inlichtingendienst verbeteren om beter en sneller op de hoogte te zijn. Het gekke is allen dat juist Groenlinks en SP, die toch zóóó sociaal zijn, schijnbaar geen moer om onschuldige iraki’s geven. Zij willen dat Nederland zich terugtrekt.

 10. X11 says:

  Ieder heeft recht op zijn eigen mening, X11 denk er ook met gemengde gevoelens over, daar blijven is de minst slechste oplossing.

 11. Mickey S. says:

  Da’s precies mijn mening, inclusief de gemengde gevoelens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: