Amistad

Amistad beschrijft het waargebeurde verhaal van de ongelooflijke ontberingen van een groep Afrikaanse slaven op het schip ‘La Amistad’. Het verhaal speelt zich af in 1839. Afrikanen worden als slaven gevangen genomen en verkocht. Een groep slaven komt terecht op het schip ‘La Amistad’.

Onder leiding van één van hun, Cinqué (gespeeld door Djimon Hounsou), lukt het de Afrikaanse slaven het schip te overmeesteren en dwingen ze de stuurman koers te zetten naar hun geliefde vaderland. Maar de slaven worden misleid en komen uiteindelijk in de Verenigde Staten terecht, waar zij door de kustwacht worden ingerekend.

De film speelt zich verder vooral in en rond het gerechtsgebouw af. Er ontbrandt een juridisch gevecht waarbij de toekomst van de Afrikaanse slaven op het spel staat.

Theodore Joadson (gespeeld door Morgan Freeman), zelf een voormalig slaaf, en advocaat Roger Baldwin (gespeeld door Matthew McConaughey) zetten zich in voor de rechten van de Afrikanen. Centraal staat de vraag of de slaven moordenaars zijn (zij hebben de bemanning van La Amistad omgebracht) en wie hun ‘eigenaars’ zijn, aan wie zij moeten worden teruggebracht. Of dat de slaven vrije mensen zijn die in staat moeten worden gesteld terug te keren naar hun vaderland.

Waar eerst de benadering, ook door Roger Baldwin, is dat de slaven ‘slechts goederen’ zijn, die naar hun rechtmatige eigenaar terug moeten, komt langzamerhand het besef dat het gaat om mensen, mensen met gevoel maar vooral ook mensen met rechten.
Heel langzaam wordt de strijd beslecht in het voordeel van de slaven. Maar zijn de gevolgen van deze besluitvorming nog wel te overzien. En zullen de Afrikaanse slaven hetzelfde recht krijgen als ieder ander mens, het recht op vrijheid!

Wederom heeft Steven Spielberg een indrukwekkende film over een historisch gegeven gemaakt. Op intense wijze is dit schrijnende verhaal over mensenrechten verfilmd, geholpen door een uitstekende cast en uitstekende acteerprestatie. Zoals bij elke film van Spielberg verzorgde John Williams de soundtrack. Williams heeft met zijn weergaloze muziek de intensiteit van de film nog eens weten te versterken. Amistad is in 1997 genomineerd voor 4 Academy Awards.

Ik heb deze film vanavond voor de vierde keer gekeken en moet een paar dingen vaststellen. Steven Spielberg is mijn favoriete regisseur. Zijn films zijn indringend en pakken je. Amistad is hierop alles behalve een uitzondering.
Anthony Hopkins is één van mijn favoriete acteurs en zijn optreden is Amistad is net zo briljant als hij indrukwekkend is. Hij speelt voormalig president John Quincy Adams, die advocaat Roger Baldwin (McConaughey) en activist Theodore Joadson (Morgan Freeman) adviseert in hun strijd om de bevrijding van de Afrikanen.
Het pleidooi van Adams voor het Hooggerechtshof is adembenemend indrukwekkend neergezet door Hopkins!!!

Deze film, die niet de meest bekende van Spielberg is, is na “The Green Mile” mijn favoriet!

Advertenties

Over Mike
Stapelgek op mijn Roosje en op onze lieve Quincy. Autosportfanaat. Gek op fotografie. Beetje raar maar wel.... nou ja, vul zelf maar in.

8 Responses to Amistad

 1. Martijn says:

  Kijk, die ga ik eens even downloaden…. heldere beschrijving, chapeau!!

 2. Pasula says:

  Dan moet het wel een heel bijzondere film zijn, thanks voor de tip!

 3. Joy says:

  GEWELDIGE film!!! Ik wil hem nog een keer zien. Is te lang geleden 😉

 4. Roos says:

  Ik heb hem nog niet gezien, maar had er meer goede verhalen over gehoord!

 5. Bri says:

  Je zei het me al door de foon en het is er eentje die ik zeker een keer ga kijken. Anthony Hopkins is een van mijn favo acteurs naast Tom Hanks dusssssss voor mij zowiezo al een reden om deze te gaan kijken. Nixon wil ik ook nog eens op de kop tikken trouwens 😉
  Human stain vond ik tien keer niks, maar voor de rest vind ik de films waar Hopkins in speelt gewoon goed.

  Kussssssssss en geniet van je dag vandaag en spannend morgen!!!! 😉

 6. Daantje says:

  hmz nog niet gezien ga ik onthouden, knufffff

 7. offtopic:

  IK DUIM VOOR JE MIKE.. Ik heb net al Martijn en jou door elkaar gehaald.. zo stom!!! Omdat jullie beiden meedoen met de verkiezingen..hahahah 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: