Over nagelbijten in Zandvoort, een bizar weekend in Budapest en de eerste voor Button…

Vandaag was een heerlijk racedagje met een hoog tv-kijk gehalte. Op het Circuit Park Zandvoort werd de BP Ultimate Masters of Formula 3 verreden, het officieuze WK voor formule 3 rijders. In Hongarije vond, naast het EK-zwemmen, ook de F1 GP van Hongarije plaats.

Formule 3:
Op het Circuit Park Zandvoort vond voor de 16de keer het inmiddels traditionele evenement Masters of Formula 3 plaats. Na 15 keer Marlboro als titelsponsor nam deze keer, door de nieuwe europese wetgeving, BP Ultimate het stokje over en presenteerde zich groots. Aan de opzet van het evenement veranderde verder niets. 41 deelnemers vanuit de gehele wereld, uitkomend in het Duitse en Engelse kampioenschap en in de Euroseries streden tegen elkaar, niet voor een kampioenschap maar om zich in de kijker te rijden bij teammanagers in topklasses over de gehele wereld.

Zes Nederlanders namen deel aan de race. Uit het Duits kampioenschap kwamen kampioenschapsleider Ho Pin Tung en teamgenoot Ferdinand Kool over, evenals debutanten Recardo Bruins en Dominick Muermans. Uit het Engelse kampioenschap kwam de 19 jarige winnaar van de race op Spa, Yelmer Buurman en natuurlijk kwam uit de Euroseries Giedo van der Garde over, die uitkomt voor ASM, het team dat al 2 jaar zowel de Euroseries als de Masters domineert.

Van der Garde maakte tijdens de kwalificatie de hooggespannen verwachtingen waar door naar pole te trainen.

Giedo miste echter zijn start en viel terug naar de derde plaats, achter zijn teamgenoot Paul Di Resta en de Zwitser Sebastiën Buëmi. Maar Giedo had wel de snelste auto van het veld en in de 9de ronde wist hij in de Tarzanbocht Buëmi weer te verschalken. In zijn jacht op Di Resta reed Giedo de snelste raceronde. Deze prestatie leverde hem wel de Marcel Albers Trofee op. Het gat naar de Schot was snel gedicht maar wat de Veenendaler ook probeerde, Di Resta maakte helaas niet de fout die van der Garde nodig had.

Na een heroxefsch gevecht moest Giedo met 0,4 seconde achterstand zijn meerdere erkennen in Di Resta die hiermee de 16de Master of Formula 3 werd.

Jammer van zijn mislukte start maar na zijn overwinning op de Norisring, 2 weken geleden, lijkt Giedo wel het licht gezien te hebben.

Formule 1:
Wanneer een scenarioschrijver de gebeurtenissen van afgelopen weekend in de F1 als script naar de grote studio’s zou hebben gestuurd zou men het van tafel geveegd hebben als zijnde te ongeloofwaardig. Maar het weekend in de nabijheid van Budapest ontvouwde zich tot een bizar raceweekend.

Op vrijdag maakte regerend wereldkampioen Fernando Alonso zich druk over het optreden van Robert Doornbos, die als vrijdagtester voor het team van Red Bull onderweg was. De wedstrijdleiding vond echter de blokkeer acties van de Spanjaard niet door de beugel kunnen en besloot dat bij elke kwalificatietijd van Alonso 2 seconden moesten worden opgeteld. Dit was natuurlijk koren op de molen van Michael Schumacher die juist de afgelopen wedstrijden bezig was om het gat in de WK-stand behoorlijk te dichten.

De verbazing was dan ook groot toen bleek dat Schumacher in de zaterdagmorgen training 2 auto’s had ingehaald onder een rode vlag en op dezelfde wijze bestraft werd als de koploper in het kampioenschap. De Duitser zou uiteindelijk de race als 11de aanvangen en de Spanjaard als 15de.

Normaal gesproken zouden beiden niet voor de overwinning in aanmerking komen op het circuit wat bekend staat om het feit dat inhalen vrijwel onmogelijk is. Maar kort voor de start van de race zorgde een regenbui ervoor dat alle strategieën weer overboord konden en was de uitkomst weer niet te voorspellen.

Zowel Schumacher als Alonso hadden een wereldstart en posteerden zich al direct in de kop van het veld. De Bridgestone-intermediates waren echter lang niet zo goed als die van Michelin en al gauw moest de Duitser zijn Spaanse rivaal voorbij laten. De race ontwikkelde zich door de steeds veranderende omstandigheden nogal chaotisch maar Alonso ging door en door en ook Jenson Button, die als 4de had gekwalificeerd maar door een motorwissel vanaf P.14 de wedstrijd in ging, maakte gestaag opmars.

Button gaat, in zijn opmars, David Coulthard voorbij.

Toen Raikkonen zich verslikte op de Toro Rosso van Liuzzi en Button zijn 2de stop maakte nam Alonso de kop over. Uiteindelijk moest ook hij de pits weer opzoeken voor brandstof en banden maar het team leek een fout gemaakt te hebben. Al bij het uitrijden van de pitstraat bleek dat de Renault van de Spanjaard niet goed spoorde en na de 2de bocht verloor Alonso een wielmoer en was zijn race over.

Koren op de molen alweer van Michael Schumacher, die ondanks de problemen was opgeschoven naar de 2de plek achter Jenson Button en zou, met het uitvallen van Alonso, tot op 3 punten van de leiding in het WK kunnen komen. De Duitser verzuimde echter droogweerbanden te gaan halen en moest eerst, na een fel gevecht, Pedro De La Rosa voorbij laten en daarna ook zijn landgenoot Nick Heidfeld. Bij een contact met Heidfeld beschadigde Schumacher echter zijn stuurinrichting en was de race ook voor hem voorbij.

Twee mogelijkheden kreeg de Duitser om het gat naar Alonso in de stand om het WK te dichten en twee keer wist hij, door eigen fouten, dit niet te verzilveren.

Uiteindelijk was Jenson Button, komend van de veertiende startplaats, de glorieuze winnaar en bezorgde hij, terwjl hij in de Engelse pers al was afgeschreven, Honda haar eerste overwinning als team sinds de 60er jaren. Pedro De La Rosa mocht na een sterke race de tweede plek op het podium innemen en Nick Heidfeld bezorgde BMW haar eerste podium als team door derde te worden. Ook vermeldingswaardig was het optreden van de debuterende Pool Robert Kubica die in zijn allereerste race meteen Polen haar eerste punten bezorgde door keurig zevende te worden.

Jenson Button behaalde zeer verdiend zijn allereerste overwinning!!!

Eindelijk hebben we weer eens van een ECHT spannende race kunnen genieten!!! Ik zeg: Laat het de rest van het seizoen maar regenen!!!

 

Advertenties

Over Mike
Stapelgek op mijn Roosje en op onze lieve Quincy. Autosportfanaat. Gek op fotografie. Beetje raar maar wel.... nou ja, vul zelf maar in.

10 Responses to Over nagelbijten in Zandvoort, een bizar weekend in Budapest en de eerste voor Button…

 1. Mischa says:

  Ik heb er helemaal niets van gezien.
  Volgens mij en zo te lezen heb je, je iig niet hoeven te vervelen.
  Helaas morgen weer werken he,… (straks al)

 2. sjee wat een spanning en tis allemaal langs mij heen gegaan..gossie…fijne maandag!

 3. Ronny says:

  Het was dus toch waar wat ik gister gezien heb? Ik dacht dat ik het gedroomt had! Wat een fantastisch gave race zeg!

 4. Ronny says:

  owja en Alonso kreeg voor 2 incidenten een straf he, voor die actie op doornbos en het inhalen onder geel, kreeg hij beide een seconde.

 5. Bella says:

  Geen verstand van…..maar als jij het leuk vindt..dan vindt ik het best..;-)

  x Bel

 6. Brigitte says:

  We hebben er door omstandigheden noppes van gezien, maar ja kan niet altijd alles hebben dus……….

  Kussssssss en een happy Tuesday 😉

 7. Marika says:

  Ik heb er niets van gezien maar ben blij dat jij je vermaakt hebt. :o)

 8. Berry says:

  Ik heb het ook gemist, geweldig de eerste overwinning voor JENS!

 9. brigitte says:

  Fijn dat je je zo vermaakt hebt… ik heb het verder gemist, maar tis dan ook niet zo mijn ding..
  lfs bri

 10. Ellis says:

  Tsja… ik zat heerlijk in de zon op een rots ergens aan de zweedse kust, maar gelukkig werd ik via SMS op de hoogte gehouden door Renxc3xa9. Kan je wel vertellen dat ik baalde dat ik de race niet kon zien!
  Erg mooie foto van Jenson!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: