Grand Prix & Le Mans

Veel films zijn er al gemaakt over de racerij. Vrijwel allemaal zijn ze slecht tot dramatisch slecht. Zelfs “Days Of Thunder” van Tom Cruise kent weliswaar redelijke beelden maar boet qua geloofwaardigheid behoorlijk in.

De laatste twee toevoegingen aan dit drama-kabinet, “Driven” en “Vaillante” zijn van abominabele kwaliteit en daar waar CGI (computer-generated imagery) de beide films had moeten helpen is men er op deze manier juist in geslaagd extra bij te dragen aan de ongeloofwaardigheid van de films. Beide verhaallijnen zijn daarbij dusdanig ongeloofwaardig dat het pijn aan je ogen doet bij het kijken naar deze draken en is het mij volkomen duidelijk waarom Sylvester Stallone uiteindelijk uit het F1-paddock is gegooid.

Toch zijn er uitzonderingen. Twee, om precies te zijn. In 1966 verscheen “Grand Prix”, geregisseerd door John Frankenheimer en in 1971 bracht Lee H. Katzin “Le Mans” uit.

Grand Prix (1966)

Het is het Grand Prix jaar 1966. Na de Grand Prix van Monaco wordt de Amerikaanse coureur Pete Aron (James Garner) ontslagen door het Jordan-BRM team. Men denkt namelijk dat hij een crash in de race veroorzaakte, waarbij zijn teamgenoot Scott Stoddard (Brian Bedford) zwaar gewond raakte.

Terwijl Stoddard vecht voor zijn herstel, krijgt Aron het aanbod om voor het Japanse Yamura van eigenaar Izo Yamura (Toshiro Mifune) te rijden. Zo is er toch nog een kans voor Aron op de titel van wereldkampioen. Natuurlijk gaat dat niet zo makkelijk, want daarvoor moet hij wel de sterke Ferrari’s zien te verslaan. Dit is o.a. zijn vriend en Grand Prix veteraan Jean-Pierre Sarti (Yves Montand) en de jongen Nino Barlini (Antonio Sabato).

Echter niet alleen op het circuit wordt een strijd geleverd, maar ook daarbuiten want Aron krijgt met de avances van Pat Stoddard (Jessica Walter) te maken. Sarti is getrouwd met Monique Delvaux-Sarti (Geneviëve Page), maar dat is een verstandshuwelijk en als de Amerikaanse journaliste Louise Frederickson (Eva Marie Saint) ten tonele verschijnt, denkt hij aan stoppen met racen. Nino is niet zo serieus en maakt het allemaal niet uit, alhoewel zijn vriendin Lisa (Franxe7oise Hardy) daar anders over denkt.

Dan komt na een aantal Grand Pix’s het einde van het seizoen inzicht en de punten van Aron, Sarti, Barlini en Stoddard liggen erg dicht bij elkaar. Elk heeft de kans om wereldkampioen te worden, waardoor het een felle strijd zal worden. De confrontatie zal plaats vinden op het circuit van Monza. Een zeer snel, maar ook gevaarlijk circuit..

Dit is een prachtig verfilmd beeld van Fomule 1 racerij in het midden van de jaren ’60. Toen Frankenheimer zich bij F1 teams meldde met de plannen voor de film stuitte hij op argwaan en verzet. Enzo Ferrari verbood zelfs ronduit het gebruik van de naam Ferrari in de film. Maar toen Frankenheimer na de eerste opnames in Monaco naar Maranello vloog om daar Enzo Ferrari een indruk te geven van hoe de film moest gaan worden draaide “Il Commendatore” compleet bij en mocht Frankenheimer niet alleen de naam Ferrari gebruiken maar werd hem zelfs toegestaan opnamen in het heiligdom, de fabriek in Maranello, te maken. Eenieder die weet hoe gesloten Ferrari (nog altijd) is beseft hoezeer Ferrari onder de indruk was. Met James Garner, Yves Montand en Eva Marie Saint bracht Frankenheimer bovendien een sterrencast op de been.

Le Mans (1971)

Deze film gaat over een van de zwaarste enduro races uit de jaren 70: Le Mans in Frankrijk. De race duurt 24 uur over een baan van 13,5km, normale weg die voor deze gelegenheid afgesloten is. Iedere paar uur wisselen de twee coureurs per auto alkaar af, het blijft echter een uitdaging om de concentratie te houden en het materiaal heel te houden. Middelpunt in deze film is het duel tussen de Duitser Stahler in een Ferrari 512LM en de Amerikaan Delaney in een Gulf Team Porsche 917. Delany rijdt onder hoge druk, omdat hij in het voorgaande jaar een ernstig ongeluk heeft veroorzaakt waarbij zijn vriend, de man van Lisa, om het leven kwam.

De kracht van deze film zit hem, net als bij “Grand Prix” in de racebeelden en in de begeleidende geluiden. Waar Amerikaanse films normaal gesproken de waarheid ernstig geweld aandoen als het om de (race) geluiden gaat is daar bij deze films veel aandacht aan besteed en zijn de geluiden wat ze moeten zijn. Dus niet, zoals gebruikelijk, auto’s met 76 versnellingen die, als ze eindelijk uitgeschakeld zijn, volgas door langzame bochten rijden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat, net als in Grand Prix (Graham Hill, Dan Gurney, Phill Hill, Jack Brabham, Jochen Rindt en vele anderen), echte coureurs hebben meegewerkt waaronder onze eigen Rob Slotemaker. De hoofdrol in deze film is voor de legendarische Steve McQueen. Maar de echte ster in deze film is de prachtige Porsche 917K, in mijn beleving de allermooiste race auto die ooit op de circuits te zien is geweest. De film wordt ook gekenmerkt door een vrijwel gebrek aan dialoog en wordt vooral gedragen door de beelden.

Wat beide films zo geweldig maakt is dat beide regisseurs echte racebeelden (wel zelf gefilmd) tonen wat de authenticiteit geweldig ten goede komt.

Voor autosport fans zijn beide films een absolute must!!!

Advertenties

Over Mike
Stapelgek op mijn Roosje en op onze lieve Quincy. Autosportfanaat. Gek op fotografie. Beetje raar maar wel.... nou ja, vul zelf maar in.

10 Responses to Grand Prix & Le Mans

 1. Mischa says:

  Dus met deze films was je het gehele weekend zoet.
  Waarschijnlijk weer geweldig genoten.

 2. Mickey S. says:

  @Mischa: Jazxc3xa9ker!!!! Grand Prix is onlangs opnieuw uitgebracht ivm het 40 jarig jubileum van de film en is derhalve gisteren in mijn bezit gekomen. …en vandaag heb ik meteen Le Mans ook weer eens bekeken.

 3. Karin says:

  Mooi verteld Mickey, het zijn beide hele mooie films, die je meerdere keren zou moeten kijken om alles te zien wat je wilt zien 🙂

 4. Mickey S. says:

  @Karin: Dat gaat ook helemaal goedkomen. Ik heb Le Mans inmiddels al zo vaak gezien maar ik zal hem altijd weer terugpakken. En ook Grand Prix heb ik niet voor het laatst gezien…

 5. berry says:

  Le Mans is ene geweldige film, heb nog wel ergens 7 exemplaren liggen… tijd voor een prijsvraag?

 6. Mickey S. says:

  @Berry: Stel maar iets voor… Lijkt mij een heel leuk idee. Ik hoef niet mee te doen want ik heb hem (uiteraard) zelf al maar ik wil je best helpen iets te verzinnen.

 7. Ellis says:

  @Berry: Zeven exemplaren van xc3xa9xc3xa9n en dezelfde film? Altijd handig hahaha.

  Ik geloof niet dat ik de film al gezien heb, maar lijkt me best leuk. En dat terwijl mijn voorkeur toch uit blijft gaan naar een (romantische) comedy.

 8. Mickey S. says:

  @Elsje: Grand Prix is vrij toegankelijk, heeft een verhaal. Le Mans is eigenlijk meer voor de liefhebbers. Er zit wel een (flinterdun) verhaal in maar dat is ondergeschikt aan de beelden. Txc3xb3ch denk ik dat jij er best van zou kunnen genieten.

 9. Ellis says:

  OK, kom maar op met die prijsvraag dan! Ik doe mee :o)
  (Maak je de vraag/vragen niet te moeilijk?)

 10. berry says:

  @elsje: Ik heb ze gekregen van me vorige werkgever, omdat ik dat jaar naar Le mans wou gaan met me vriendjes. Helaas ging dat niet door. Volgende keer beter. Aan de prijsvraag word gewerkt, je hoort nog van ons.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: