Michel Vaillant

Naast mijn levenslange liefde voor de autosport ben ik ook altijd een leesfanaat geweest. En dan niet alleen leesboekenMichel Vaillant: Mijn HELD!!! van allehande pluimage maar ook stripboeken. Als klein jongetje kwam ik, uiteraard zou ik achteraf bijna zeggen, in aanraking met Michel Vaillant.

Mijn eerste album van deze franse held was ‘Nr. 13 Aan De Start’, een van de meest legendarische albums, waarin ook de auto voorkomt die later door de fans wereldwijd is uitverkozen tot de mooiste Vaillante allertijden.

Mijn allereerste album: 'Nr. 13 Aan De Start'

In dit verhaal krijgen Michel en zijn onafscheidelijke vriend Steve Warson voor de eerste maal af te rekenen met Bob Cramer, een vroegere tegenstander van Steve die heeft gezworen zich te wreken op alle overwinningen die Steve hem zou hebben afgenomen. UIteraard gaat dit niet zonder slag of stoot en voor onze vrienden de overwinning kunnen vieren zal menig hobbel genomen moeten worden.

De verhalen van Michel Vaillant, naast held ook ideale schoonzoon, zijn niet altijd even realistisch maar door de uiterst realistische tekeningen van geestelijk vader Jean Graton stoort dit xfcberhaupt niet en ga je er toch in geloven.

Michel is de jongste zoon van Henri en Elisabeth Vaillant. Henri is opgegroeid van monteur, via coureur naar autofabrikant. Zijn oudste zoon, Jean Pierre, is het creatieve brein achter de fabriek en de renstal en heeft tegenwoordig ook de dagelijkse leiding in handen. Michel is vooral coureur en kampioen, die alle creaties van zijn broer naar de overwinning weet te brengen.

Vaillante V92: Sportsproto '92

Steve Warson is amerikaan in alle opzichten: brutaal, opschepperig, vrouwenversierder maar bovenal een groot kampioen en trouwe vriend. Steve, rijk maar wees, begon in het allereerste album als Michel’s grootste tegenstander maar raakte uiteindelijk bevriend met Michel en vind in de Vaillants de familie die hij zelf nooit heeft gekend.

Zelden rijdt Michel in andere auto’s dan Vaillantes maar eenmalig maakt hij zijn opwachting in een Renault F1Michel Vaillant als teamgenoot van Alain Prost en René Arnoux bij Renault F1. Maar gelukkig laat Graton aan het einde van het verhaal weten dat het hele verhaal ‘F1 In Oproer’ slechts verzonnen is zodat Michel feitelijk nooit een andere F1 heeft bestuurt dan een Vaillante. Wel was het bijzonder om Michel Vaillant te zien als teamgenoot van Alain Prost en René Arnoux in een verhaal waarin we ook Steve tegenkomen, als teamgenoot van Nigel Mansell en Elio de Angelis bij het Lotus F1 team.

Jean Graton, bijgestaan door een team van specialisten, staat bekend om zijn oog voor detail. Elk circuit dat een rol speelt in zijn verhalen, vrijwel elke omgeving maar zeker ook alle auto’s, racewagens zowel als straatauto’s zijn een getrouwe weergave van de werkelijkheid. En de Vaillantes die aan zijn brein ontspruiten lijken realistische auto’s waarvan je het idee hebt dat ze zo aan je voorbij zouden kunnen komen.

De legendarische Vaillante Le Mans '61, volgens velen de mooiste Vaillante ooit, hier als schaalmodel.

Legendarisch is de Vaillante Le Mans ’61, die zijn rol speelde in ‘Nr. 13 Aan De Start’ en ‘Het verraad Van Steve Warson’. Maar in de loop der jaren hebben Jean Graton en zijn team een ongelooflijke diversiteit aan auto’s ten tonele gevoerd, tot en met een maanwagen aan toe. Formule 1, Indycar, NASCAR, Rallywagens, toerwagens, Graton en zijn team tekenden ze allemaal, de ene vaak nog mooier dan de andere.

Vaillante Speciale Inianapolis, eind jaren '60

Ook vele beroemdheden spelen hun rol in de verhalen. Zo was Jacky Ickx verschillende malen te zien als teamgenoot van Michel en Steve en later als sympathieke tegenstander. Zelfs onze eigen Jan Lammers heeft verschillende malen een rolletje gespeeld, onder andere in ‘De Zaak Bugatti’ waarin verschillende oude Bugatti’s op het circuit van Zandvoort acte de presence geven.

In België, op het circuit van Zolder, bevind zich nog steeds een Michel Vaillant Club (waar ik helaas weer niet aan toe ben gekomen om er een kijkje te nemen…) en verschillende Belgische coureurs raceten in de jaren ’70 onder de naam ‘Team Vaillante”.

Vaillante F1 '79

Nog altijd komen er nieuwe albums uit al moet ik zeggen dat de laatsten niet meer de besten zijn. Wel heb ik gemerkt dat ik iets achter loop want mijn laatste album was nr. 64, terwijl vorig jaar het zeventigste album is verschenen.

Op mijn 41ste ben ik nog steeds niet de oud om deze albums te lezen en ik doe dat dan dus ook keer op keer weer met het allergrootste plezier. Voor mij is Michel Vaillant dan ook een van mijn allergrootste helden!!!

Advertenties

Over Mike
Stapelgek op mijn Roosje en op onze lieve Quincy. Autosportfanaat. Gek op fotografie. Beetje raar maar wel.... nou ja, vul zelf maar in.

4 Responses to Michel Vaillant

 1. ron says:

  Kunt u mij vertellen hoeveel albums er wel niet van zijn uitgekomen?

 2. ron says:

  Excuus is zie het nu staan,bedankt.

 3. Marika says:

  Je was er dus al vroeg bij, zelfs met strips al helemaal into autosport hahaha. Strips heb ik niet veel gelezen, oke toen ik klein was de Donald Duck en Mickey Mouse. En later Jan Jans en de kinderen en oja Sjors en Sjimmie niet te vergeten. Ik ging meer voor humor dan voor realistisch in stripverhalen. Nu zag ik laatst dat de Donkere Toren reeks van Stephen King ook uitkomt als strip… heb er eentje ingekeken bij Bruna, zag er heel realistisch uit, hmm zal ik?? 😉

 4. Mickey S. says:

  @Ron: Geen probleem hoor…

  ;o))

  @Marika: Oh ja, ik vind dat ook wel leuk hoor, vergeet ook Asterix en de Familie Doorzon niet.

  Tuurlijk zou je!!! Waarom niet?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: