Hollands Glorie

“Een snelle bevordering als die van Jan Wandelaar – najaar ’06 nog matroos, voorjaar ’08 stuurman – was in die jaren, toen de zeesleepvaart uit de kinderschoenen kwam, geen uitzondering.”

Zo begint het legendarische boek van Jan de Hartog. Uitgebracht letterlijk dagen voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd het, door zijn chauvinistische karakter, direct verboden door de Duitsers, hiermee het boek tot een verzetsmonument makend.

Het boek verteld het verhaal over hoe Jan Wandelaar, strijdend voor een vrije zee en eerlijke arbeidsomstandigeheden, uitgroeit tot een internationale held. Zijn strijd tegen uitbuiter Kwel gaat gepaard met de grootste opofferingen die een mens zich kan voorstellen maar uiteindelijk zal het recht zegevieren, al is het einde wel verrassend.

Het boek is geschreven in prachtige, bijna poëtische stijl terwijl de dialogen juist zijn geschreven in eerlijke spreektaal, inclusief bijbehorende vloeken en scheldwoorden.

In 1977 verscheen bij de AVRO de televisieserie naar dit boek, geregisseerd door Walter van der Kamp en met o.a. Hugo Metsers, Jan Blaaser, Coen Flink en Rudi Falkenhagen in de hoofdrollen. Als tien-jarig jongetje zat ik ademloos aan de buis gekluisterd en al snel ging ik ook het boek lezen, waarvan ook mijn vader al een fan was.

Het boek heb ik uiteindelijk, ruw geschat, een keertje of 30 gelezen, waaronder pas geleden nog, en zal ik het waarschijnlijk tot mijn dood van tijd tot tijd blijven lezen.

De televisieserie is in 1982 nog een keer herhaald maar daarna nooit meer vertoond. Vorig jaar echter is zij eindelijk op DVD verschenen en dankzij mijn zuster kan ik nu ook weer op TV genieten van de avonturen van Jan Wandelaar en zijn vrienden.

De belangrijkste sleepboot uit het boek is de Furie. Na het bergen van het jacht van een amerikaanse miljonair kan Jan Wandelaar eindelijk zijn droom volbrengen en een eigen sleepboot kopen. De Furie is dan nog eigendom van Bartel Kiers, met wiens dochter Jan later zal trouwen, maar is door slapte in het bedrijf te koop aangeboden.

Met de Furie vertrekken Wandelaar en zijn bemanning, na een mislukte coup op de firma Kwel, naar de oost, op een reis die onmogelijk lijkt. Maar als de sleep tegen alle verwachtingen in behouden aankomt is zijn naam gevestigd en zal de Furie dienen als de basis voor de bevrijding van de Nederlandse sleepvaart.

Toen het idee ontstond om dit boek te verfilmen ging men op zoek naar een geschikte stoomsleepboot maar in Nederland werd deze niet gevonden. Uiteindelijk vond men haar in Zweden. De sleepboot was in 1916 op een Groningse werf gebouwd en verkocht aan een Zweedse papierfabriek waar ze 50 jaar lang vlotten van gekapte bomen over de Oostzee sleepte.

Eenmaal in Nederland werd ze aangepast om dienst te doen voor de TV-serie. Na afloop van de opnamen is zij verkocht aan de in Maassluis gevestigde Stichting Hollands Glorie. Inmiddels ruim 30 jaar na de opnamen is zij daar nog steeds te bezichtigen en vaart ze ook nog regelmatig uit. Bovendien is ze het middelpunt van een jaarlijks nautisch spektakel genaamd de “Furieade”.

Wat een boek al niet te weeg kan brengen! Binnenkort ga ik naar Maassluis om haar te bezichtigen. Uiteraard zal ik daarvan hier verslag in woord en beeld doen. Een droom gaat uitkomen. ;o))

Advertenties

Over Mike
Stapelgek op mijn Roosje en op onze lieve Quincy. Autosportfanaat. Gek op fotografie. Beetje raar maar wel.... nou ja, vul zelf maar in.

3 Responses to Hollands Glorie

 1. Natazz says:

  Leuk zeg, ik ben nu al benieuwd naar je verslag. 🙂

  fijn weekend

 2. Bri says:

  Hey Mike de tv serie heb ik wel bekeken hoor, prachtig!!!

  Ben benieuwd naar je foto’s en verhalen.

  Liefsssss Bri en geniet nog even van het weekend!

 3. Marika says:

  De titel ken ik natuurlijk wel maar kan me het niet echt meer voor de geest halen. Toen was ik 7 jaar misschien mocht ik het niet kijken? :o)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: