Gettysburg

GettysburgWie gexefnteresseerd is in geschiedkundig verantwoorde films met een zeer hoog episch gehalte komt eigenlijk niet om Gettysburg heen.

Gettysburg vertelt het ware verhaal over de grootste en meest bloedige veldslag in de Amerikaanse geschiedenis. In de zomer van 1863 zit de Amerikaanse burgeroorlog een beetje in het slob. Het geconfedereerde leger, onder aanvoering van Generaal Robert E. Lee, wint weliswaar veldslagen in het oostelijk deel van de Confederatie (de zuiderlingen) maar in het westen gaat het veel minder goed en staat het leger onder druk van de succesvolle Unie-generaal Ulysses S. Grant. Tegelijkertijd verliest de oorlog aan steun bij de bevolking van de Unie (de noorderlingen). Lee beseft dat het doel, onafhankelijkheid, op deze wijze niet zal worden bereikt en besluit op te trekken naar het noorden om op deze wijze President Lincoln te dwingen de onafhankelijkheid van de Confederatie te erkennen.

Zowel het geconfedereerde leger als dat van de Unie trekken noordwaarts Pennsylvania in en bij het tot dan toe onbelangrijke stadje Gettysburg komt het tot een treffen. In drie dagen tijd wordt de grootste en meest bloedige veldslag uit de Amerikaanse geschiedenis uitgevochten. Niet minder dan 51.000 amerikanen komen bij deze slag om het leven, bijna net zoveel als in 9 jaar oorlog in Vietnam. Het geconfedereerde leger slaagt er niet in een doorbraak te forceren en trekt zich terug naar het zuiden.

De oorlog is hiermee niet beslist, zoals Lee had voorzien, maar het betekent wel een keerpunt in de oorlog. In 1865 geeft de Confederatie zich over waarmee een einde komt aan de burgeroorlog.

Gettysburg was het eerste project van Turner Pictures en met regisseur Ronald F. Maxwell werd een sterrencast op de been gebracht. Martin Sheen (Gen. Robert E. Lee), Tom Berenger (Lt. Gen. James “Pete” Longstreet), Richard Jordan (Brig. Gen. Lewis A. “Lo” Armistead), Stephen Lang (Maj. Gen. George E. Pickett), Sam Elliot (Brig. Gen. John Buford), Jeff Daniels (Col. Joshua Lawrence Chamberlain), C. Thomas Howell (Lt. Thomas Chamberlain) en Kevin Conway (Sgt. “Buster” Kilrain) spelen de voorteffelijke hoofdrollen in dit ruim 4 uur durende episch verhaal.

Deze schitterende film is geschiedkundig vrijwel helemaal correct en is weliswaar een lange zit maar zeker ook een dikke aanrader.

 

Advertenties

Over Mike
Stapelgek op mijn Roosje en op onze lieve Quincy. Autosportfanaat. Gek op fotografie. Beetje raar maar wel.... nou ja, vul zelf maar in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: