Tweedehands boeken… waarom niet?

Ik was laatst op zoek naar twee boeken die ik lang geleden heb gelezen en nu in mijn bezit wilde hebben. Het internet is dan tegenwoordig een handige uitkomst. Maar de boeken die ik zocht zijn nieuw niet meer te vinden. Gelukkig biedt Bol.com dan een uitkomst. Zij bieden niet alleen nieuwe boeken aan maar ook tweedehands exemplaren. En daar vond ik gelukkig wat ik zocht, en ook nog in goede staat verkerend. Dus heb ik ze aangeschaft.

De kapitein

de kapiteinMarinus Harinxma komt in de crisisjaren bij toeval als stuurmansleerling terecht op een sleepboot, waar hij van een naxefeve jongen uitgroeit tot een cynische geweldenaar die zijn vak beheerst en de zeeën kent als zijn broekzak.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog wordt hij schipper op de grootste sleepboot die ooit is gebouwd. Met deze boot wordt hij ingezet op de gevaarlijke en gevreesde konvooiroute naar Moermansk.

Met een onervaren bemanning moet Harinxma het hoofd bieden aan de elementen en de vijand, die beide op de loer liggen om in een onbewaakt ogenblik toe te slaan.

Terwijl een van zijn officieren, Richard Tyler, zich druk maakt over de ‘morele zelfmoord’ die de oorlog voor hem betekent, moet Harinxma proberen zijn schip en bemanning heelhuids door de gevaren heen te loodsen. Het is het gevecht van één man, waarbij lafheid, angst en eigenbelang overwonnen moeten worden om een taak te vervullen die als heldendaad de geschiedenis in zal gaan.

Jan De Hartog (1914-2002) heeft tientallen romans en toneelstukken geschreven, met veelal de scheepvaart als thema. Met o.a. ‘Hollands Glorie’ (1940), ‘Schipper naast God’ (1945), ‘Gods Geuzen’ (1947) en ‘De Kleine Ark’ (1953) is hij wereldberoemd geworden.

De Commodore

de CommodoreMet ‘De Commodore’ keert Jan de Hartog terug naar het onderwerp waar hij zijns geljke niet kent: de zee en de Nederlandse zeesleepvaart. De roman sluit aan op ‘Hollands Glorie’, ‘Stella’, ‘Mary’ en ‘Thalassa’ en vormt een eenheid met ‘De Kapitein’, na ‘Hollands Glorie’ de meest succesvolle roman van De Hartog.

De ‘verteller’ in De Kapitein, Martinus Harinxma, was 30 jaar oud. In De Commodore is hij 70. met pensioen teruggetrokken levend in een dorp in het zuiden van Frankrijk, samen met zijn vrouw en een verwende poedel. Hij zingt in een koortje, volgt Latijnse lessen op het avondlyceum in Cannes en heeft als hobby de periode uit de Romeinse geschiedenis toen, bij de derde invasie van Engeland, ‘bakken’vol troepen en materieel werden overgesleept door galeien (de eerste vermelding van de zeesleepvaart in de archieven).

Maar plotseling wordt zijn negen jaar durende bejaardenleventje onderbroken door een speciale opdracht van zijn oude maatschappij: Kwel en Co’s Internationale Sleepdienst. Hun modernste en nieuwste zeesleepboot is aan Taiwan verkocht en men heeft een gepensioneerde kapitein nodig om de Chinese gezagvoerder en diens staf wegwijs te maken en bij te staan bij een wereldreis met een 30.000 ton droogdok. Harinxma hoeft niet een de hele reis mee te maken. In Rio de Janeiro kan hij weer naar huis gaan. Althans, zo wordt het hem voorgespiegeld.

Harinxma aarzelt om de opdracht aan te nemen, maar wanneer hij de zee tijdens een tocht weer ruikt en kennis maakt met het electronische wonder de ‘Isabel Kwel”, zwemt hij in de fuik, ook al heeft hij dadelijk het vermoeden dat aan de haastige verkoop van het vlaggeschip dat nog geen jaar oud is, een luchtje zit.

‘De Commodore’ is het verhaal van een taaie, koppige, slimme oude vakman, die over de nodige droge humor beschikt, een zwak heeft voor korenwijn en die eerst een droogdok en daarna de hulk van een 40.000 ton passagiersschip met kunst en vliegwerk een veilige haven binnenvaart.

Al gauw werden mij deze exemplaren toegestuurd en kon ik ze aan mijn boekenverzameling toevoegen. Tweedehands boeken? Ik doe het ervoor.

Advertenties

Over Mike
Stapelgek op mijn Roosje en op onze lieve Quincy. Autosportfanaat. Gek op fotografie. Beetje raar maar wel.... nou ja, vul zelf maar in.

4 Responses to Tweedehands boeken… waarom niet?

 1. Marika says:

  Altijd mooi om lang gezochte boeken te pakken te krijgen, ik heb zo ook via tweedehands online boekwinkels een paar boeken weten te bemachtigen die ook nergens meer te krijgen zijn. 🙂

 2. Dick W says:

  Op uw weblog zie ook zaken in de zijkolom staan. Dat lukt mij niet bij weblog.nl. Doe ik iets verkeerd of heeft u een voorkeurbehandeling gekregen?

  • Mike says:

   Van een voorkeursbehandeling is geen sprake. Ik heb uw weblog bekeken en zou niet weten waarom het niet zou lukken. Heeft u bij Site Opties > Layout een twee koloms layout geselecteerd? Wellicht is het zo dat het thema dat u heeft gekozen geen 2 koloms layout toestaat, al lijkt me dat niet het geval te zijn daar er ruimte voor een zij kolom gereserveerd lijkt te zijn. Het hele platform is nog verre van vrij van fouten dus wellicht ligt daar de oplossing. Ik kan u helaas zo niet verder helpen daar mij de benodigde informatie ontbreekt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: