Gods and Generals

Gods and GeneralsGods and Generals is de prequel van Gettysburg, uit ’93. De film is weliswaar opgenomen in 2003, dus tien jaar ná Gettysburg, maar speelt zich chronologisch gezien af vóór de slag bij Gettysburg.

Gods and Generals volgt de opkomst en ondergang van Lt. Gen. Thomas ‘Stonewall’ Jackson.

Thomas Jackson, een oudgediende uit het federale leger, is professor psychologie en artillerie instructeur op het Virginia Militairy Institute (VMI) in Lexington als Virginia besluit tot afscheiding van de Unie. Jackson is weliswaar een voorstander van de Unie maar meer nog is hij een inwoner van Virginia en dus sluit hij zich aan bij het leger van de confederatie. Hij krijgt het bevel over een brigade, die later bekend zal worden als de ‘Stonewall Brigade’.

‘Stonewall’ Jackson wordt beroemd door zijn gewaagde tactische en strategische aanvallen en is, samen met Maj. Gen. James ‘Pete’ Longstreet de kracht van het leger van Gen. Robert E. Lee.

We volgen Jackson bij de slag om Manassas, de slag om Fredericksburg en de slag om Chancellorsville. Bij de slag om Chancellorsville raakt Jackson gewond door “eigen vuur”. Zijn linkerarm wordt geamputeerd maar verder genezen de wonden goed. Echter wordt een niet herkende longontsteking hem acht dagen later fataal. Thomas ‘Stonewall’ Jackson, door zijn eigen brigade ook wel ‘Old Jack’ en door zijn studenten vaak ‘Tom Fool’ (vanwege zijn pedante en starre manier van lesgeven) genoemd, sterft op 10 mei 1863 op 38 jarige leeftijd.

Thomas Jackson groeide na zijn dood uit tot een held van mythische proporties maar naast ijzervreter en oorlogsheld was Jackson ook een diepgelovig man en liefhebbende echtgenoot en vader. Zijn tweede vrouw, Anna Morrison Jackson, zou nooit meer trouwen en wordt nog altijd “de Weduwe van de Confederatie” genoemd.

Met geweldige rollen van Stephen Lang (Lt. Gen. Thomas ‘Stonewall’ Jackson), Kali Rocha (Anna Morrison Jackson), Robert Duvall (Gen. Robert E. Lee), Jeff Daniels (Col. Joshua Lawrence Chamberlaine), Mira Sorvino (Frances Caroline ‘Fanny’ Chamberlain), C. Thomas Howell (Lt. Thomas Chamberlaine), Kevin Conway (Sgt. ‘Buster’ Kilrain), Bruce Boxleitner (Maj. Gen. James ‘Pete’ Longstreet), Frankie Faison (Jim Lewis) en Donzaleigh Abernathy (Martha) en een cameo optreden van producent Ted Turner als Col. Waller T. Patton is ook deze film weer een historisch verantwoord spektakel en dus, net als Gettysburg, een must voor liefhebbers van dit genre.

Advertenties

Over Mike
Stapelgek op mijn Roosje en op onze lieve Quincy. Autosportfanaat. Gek op fotografie. Beetje raar maar wel.... nou ja, vul zelf maar in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: