Le Dakar 2012

In 1987 schreef Jan de Rooy geschiedenis door niet alleen het vrachtwagen klassement van, toen nog, Parijs – Dakar te winnen maar tevens op de elfde plaats algemeen te eindigen. Nooit eerder eindigde een vrachtwagen zo hoog in het algemeen klassement.

Tegenwoordig is dit ook niet meer mogelijk omdat dit niet meer wordt bijgehouden en er soms andere stages gereden worden door auto’s en trucks. De Daf Twin-Turbo was wél een van de snelste Dakar racetrucks ooit, met een topsnelheid van om en nabij de 200 km p/u. In 1988 was de X1 (de opvolger) zelfs zó snel dat de Rooy op een stage de leidende Peugeot van Ari Vatanen wist in te halen.

Deze snelheden worden tegenwoordig niet meer gehaald daar de trucks nu niet meer sneller mogen rijden als 160 km p/u.

Na verschillende mislukte pogingen staat Gerard de Rooy, ja, de zoon van Jan, nu stevig aan de leiding in het truck klassement, met teamgenoot Hans Stacy, als mooie back-up, op de tweede plaats, met drie kwartier achterstand op Gerard.

Al in 2003 leidde Gerard de rally maar was na de rustdag te gretig en maakte een fout waardoor hij moest uitvallen. Maar nu, in 2012 lijkt Gerard rustiger en meer ervaren. Gisteren moesten we afscheid nemen van zijn directe concurrent Ales Loprais, die met de Tatra zwaar crashte tijdens een verbindingsroute. Bij Gerard overheerste de teleurstelling over het wegvallen van zijn directe concurrent, op wie zijn voorsprong slechts 15 minuten bedroeg. Zo groot blijkt zijn zelfvertrouwen te zijn.

Als alles goed blijft gaan kan hij de derde Nederlander worden die het vrachtwagen klassement van de zwaarste rally ter wereld wint, na zijn vader, 25 jaar geleden, en teamgenoot Hans Stacy, 5 jaar geleden.

Zondag weten we meer maar ik duim voor de Iveco’s!

Advertenties

Over Mike
Stapelgek op mijn Roosje en op onze lieve Quincy. Autosportfanaat. Gek op fotografie. Beetje raar maar wel.... nou ja, vul zelf maar in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: