De verfilmde avonturen van Kuifje

Gisteren mocht ik de 2DVD “De verfilmde avonturen van Kuifje” in ontvangst nemen die ik via Bol.com bij een derde partij had besteld.

Lange tijd waren deze films rariteiten maar nu dat tegenwoordig vrijwel alles wat ooit verfilmd is ook uitkomt op DVD zijn ook deze films weer verkrijgbaar.

Deze dubbel DVD bestaat uit “Kuifje en het geheim van het Gulden Vlies”, uit 1961 en “Kuifje en de blauwe sinaasappels”, uit 1964. In beide films wordt de rol van Kuifje gespeeld Jean-Pierre Talbot. Talbot was een belgische sportleraar die bij toeval werd ontdekt door een medewerker van Hergé. Het gehele oeuvre van Talbot, die nooit een carriére als acteur heeft nagestreefd, bestaat uit deze 2 Kuifje-films.

De overige rollen werden voor de tweede film vertolkt door andere acteurs dan in de eerste film. In “Kuifje en het geheim van het Gulden Vlies” wordt de rol van kapitein Haddock gespeeld door Georges Wilson, vertolkt Georges Loriot de rol van professor Zonnebloem en worden Jansen en Janssen gespeeld door de gebroeders Gamonal. Zij kregen overigens geen credits voor hun vertolking. In “Kuifje en de blauwe sinaasappels” heeft Jean Bouise de rol van Haddock overgenomen, kruipt Félix Fernández in de huid van Zonnebloem en worden de Jansens gespeeld door Franky François en André Marié.

Wie nu roept dat deze namen onbekend zijn heeft een punt. De acteerprestaties zijn niet de allerbesten en kwamen voor een Oscar dan ook niet in aanmerking. Maar de films zijn verzamelobjecten voor de echte Kuifje-fans (zoals ik) en ziijn in dat licht dan ook vermakelijk om te zien.

Kuifje en het geheim van Het gulden Vlies

In “Kuifje en het geheim van het Gulden Vlies” erft kapitein Haddock “het Gulden Vlies”, het schip van zijn oude vriend kapitein Paparanic, die is overleden. Het schip ligt in Istanbul en blijkt een kleine roestbak te zijn. Niet geheel wat Haddock in gedachte had en in eerste instantie twijfelt hij of hij de erfenis aan moet nemen. Maar als er een onwaarschijnlijk hoog bedrag voor het schip wordt geboden en er andere vreemde zaken rond het schip plaats vinden weet Kuifje de kapitein ervan te overtuigen de erfenis aan te nemen.

Tijdens de reis naar Piraeus ontdekt Kuifje dat Paparanic en zijn toenmalige bemanning ooit de hand hebben gelegd op een grote voorraad goud. Dit verklaart de duistere dingen die gebeurden sinds onze vrienden in Istanbul arriveerden.

In hun jacht op de schat  vinden Kuifje en Haddock, geholpen door de Jansens ook andere bemanningsleden van weleer maar het goud blijft buiten bereik. Wel ontrafelt zich langzaam het geheim en de speurtocht leidt onze vrienden naar een dorpje waar een traditionele griekse bruiloft plaats vindt.

De speurtocht leidt uiteindelijk naar een klooster in de bergen waar niet het goud maar wel een kaart wordt ontdekt waarop de vindplaats is ingetekend. Eenmaal weer aan boord van Het Gulden Vlies, waar inmiddels ook professor Zonnebloem is gearriveerd, en op de plek waar de schat zich zou moeten bevinden dreigt alles alsnog in het water te vallen maar uiteraard is Kuifje de boeven te slim af en komt alles, na een verassende wending, alsnog goed.

Kuifje en de blauwe sinaasappels

In “Kuifje en de blauwe sinaasappels” heeft professor Zonnebloem een boek geschreven over de oplossing van de wereldhonger. Naar aanleiding van dit boek ontvangt hij een pakketje van zijn spaanse collega, professor Zalamea, met daarin een geheimzinnige blauwe sinaasappel. Er is geen begeleidende brief en dus viegt Zonnebloem, vergezeld van Kuifje, kapitein Haddock en Bobbie, naar Valencia om Zalamea te bezoeken maar bij diens villa aangekomen blijkt deze te zijn verdwenen.

Ook professor Zonnebloem verdwijnt als hij een kijkje neemt in het laboratorium van Zalamea. Kuifje en Haddock gaan, met behulp van de plaatselijke jeugd, op onderzoek uit en komen op het spoor van een bende die geïnteresseerd is in de formules van de blauwe sinaasappel.

Ondertussen proberen de ontvoerde professoren Zalamea en Zonnebloem tijd te rekken door de boeven om de tuin te leiden terwijl zij werken aan een geheel andere uitvinding die moet helpen bij hun bevrijding.

Inmiddels arriveren ook Jansen en Janssen maar, zoals gewoonlijk, dragen zij niet heel constructief bij aan de oplossing van het vraagstuk van de verdwenen geleerden en worden zij uiteindelijk gevangen genomen door de boeven.

Kuifje, Haddock en Bobbie, nog alijd geholpen door de plaatselijke jeugd en de uitvinding van de professoren, vinden echter het spoor naar het hoofkwartier van de bende en weten uiteindelijk Zalamea, Zonnebloem en de Jansens te bevrijden en de boeven over te dragen aan de politie.

Advertenties

Over Mike
Stapelgek op mijn Roosje en op onze lieve Quincy. Autosportfanaat. Gek op fotografie. Beetje raar maar wel.... nou ja, vul zelf maar in.

2 Responses to De verfilmde avonturen van Kuifje

  1. Marika says:

    Die foto op het eerste boek komt me vaag bekend voor, misschien heb ik die film vroeger gezien. Leuk dat je ze op de kop wist te tikken. Zelf niet echt Kuifje fan, maar ik ken de stripboeken natuurlijk wel. 😉

    • Mike says:

      Ik ben al een Kuifje liefhebber vanuit mijn vroegste jaren. Weet nog dat ik mijn zakgeld spaarde om dan naar het sigarenwinkeltje te rennen (die inderdaad ook stripboeken en tijdschriften verkocht) om weer een Kuifje te kopen. 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: